Sık Sorulan Sorular

S : Geçtiğimiz yıl yayınlanan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile ikamet izni alınabilmesi için sağlık sigortası zorunluluğu getirildi. Kimlerin yaptırması gerekiyor, poliçe süresi nedir detaylı bilgi verebilir misiniz?

C : Esasen Kanun 2013'ün Nisan ayında çıktı ama bazı maddeler bu yılın Nisan ayında uygulamaya girdi. Yapılan önemli değişikliklerden biri ikamet izni alacak yabancılara, özel sağlık sigortası zorunluluğu getirilmesi.

Bu zorunluluk ile Türkiye’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları, ikamet izni alabilmeleri için de Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinden özel sağlık sigortası yaptırmaları gerekiyor. Kısa dönem ikamet izni için bir yıllık sigorta yaptırmaları yeterli.

S : Yaptıracağım poliçenin kapsamı nedir? Nelerden yararlanabilirim ?

C : Yaptırılacak özel sağlık sigortasının kapsaması gereken en düşük teminat yapısı ve iptal koşulları gibi ayrıntılar, Hazine’ye bağlı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından duyuruldu. Buna göre, sigortanın geçerli olduğu anlaşmalı sağlık kurumlarında yatarak tedavi teminatı limitsiz olmalı, anlaşmalı olmayan sağlık kurumlarında ise yıllık 20.000 TL ile limitli olmalı. Yatarak tedavi teminatında sigortalının katılım payı % 20. Ayakta tedavide teminat yıllık 2.000 TL ile limitli olmalı. Burada ise sigortalının katılım payı %40 olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca diğer şirketlerin vermediği "Diş Sağlığı Paketini" de siz değerli müşterilerimize sunuyoruz. Bu paketin içeriği ise;

- Sigortalı yılda 1 defaya mahsus olmak üzere anlaşmalı kurumlarımızda herhangi bir ücret ödemeksizin Diş Hekimi Muayenesi, Diş Röntgen Filmi (periapikal, tek diş), Detertraj (Diş Taşı Temizliği) hizmetlerinden faydalanabilecektir.

Elbette bunlar en dar kapsamlı teminatlar. İsteyen kişi daha üst planlardaki poliçelerden tercih edebilir.

S : Özel sağlık sigortasını nereden alabiliriz?

C : Web sitemizde ki formu doldurarak yada (0212) 664 2 400 nolu telefonumuzdan bize ulaşarak özel sağlık sigortası alınabiliyor.

S : Sigorta yaptırırken tüketicinin neye dikkat etmesi gerekiyor? 

C : Sigorta satın alırken, sigortanın asgari teminatları kapsadığından emin olunması büyük önem taşıyor. Asgari poliçelerde teminat yapısı, her şirketin ürünlerinde aynıdır. Yalnızca sigortanın geçerli olduğu sağlık kurumlarında farklılıklar olabilir. Bunun iyice sorgulanmasını tavsiye ederim. Diğer taraftan anlaşmalı olunan sağlık kurumları fiyat farkını doğurabilir. Tercih yaparken bu göz önünde bulundurulmalı.

S : Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketleri herhangi bir sebeple kişiyi sigortalamaz ise ne olacak?

C : Sigorta şirketleri, belirledikleri risk kabul şartları gereği, belli bir yaş üstündeki bir grubu ya da hastalıkları nedeniyle riskli bulduğu kişileri sigortalamayabilir. Böyle bir durumda kişinin sigortalanmadığına dair  resmi yazıyı, sigorta şirketinden alarak Göç İşleri Genel Müdürlüğüne başvuran yabancı uyruklular bu şekilde değerlendirilecektir.

S : Yapılan sağlık sigortası hangi şartlarda iptal edilebilir? Oturma izni aldıktan sonra iptal edilse ne olur?

C : Yalnızca aşağıdaki durumlarda poliçe iptali yapılabiliyor;

  • Genelge gereğince ikamet izin süresini kapsayan yeni bir özel sağlık sigortası sözleşmesinin ibrazı
  • İkamet izninin iptali,
  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil olunduğunu gösterir belge ibrazı,

Oturma iznini aldıktan sonra poliçeyi iptal etmek ise mümkün değil. Böyle bir durumda İçişleri Bakanlığı Göç İşleri Genel Müdürlüğü’ne bilgi veriliyor.

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ